Još jedan primer kako stradaju deca na internetu

Posted: jul 27, 2013 in Bezbednost, Facebook priče, Razne priče

Baš sam danas pročitao članak kako članovi ultranacionalističkih grupa u Rusiji zavode maloletne pripadnike LGBT populacije na mreži VK.com, a potom ih zlostavljaju, muče i izvrgavaju ruglu. Članovi ovih grupa, prave video snimke mučenja i šikaniranja svojih žrtava, a potom ih javno objavljuju na internetu. U Rusiji se o tome ćuti i ne preduzimaju se konkretni koraci protiv toga. Osim što je u pitanju tortura (a ista je zabranjena Međunarodnom konvencijom o ljudskim pravima), reč je o aktu nad maloletnicima.

Preneću samo uvodni pasus koji je objavio list Blic na ovoj stranici: „Bivši ruski ultranacionalista i bivši skinhed Maksim Marcinkevič, poznat pod imenom Tesak (satara), pokrenuo je kampanju protiv tinejdžera pripadnika LGBT populacije uz pomoć popularne društvene mreže VK.com, na kojoj neonacističke grupe namamljuju naivne žrtve oglasima lične prirode.“  Ostatak možete pročitati na ovom linku.

Bio sam zgrožen onim što se dešava u Rusiji (ali i na mnogim drugim mestima u svetu, a o tome se ne zna). Nedugo potom sednem za javni računar na poslu i otvorim Chrome. Kad ono, među poslednjim linkovima upravo VK.com mreža. Kliknem na to, kad ono otvoren profil. Naravno, maloletnik zaboravio da ga zatvori i ostavio sve svoje podatke dostupne… Rekoh sebi – neću detetu da kršim privatnost, ali moram da pogledam tehničke mogućnosti sajta. Šta se sve može deliti na ovoj društvenoj mreži? U principu VK.com se ne razlikuje mnogo od Fejsbuka, čak je i u sličnoj plavoj boji. Ono što je opasno, jeste da VK.com koristi Facebook login. U ovom slučaju, mogao sam maloletniku da ukradem kompletne pristupne podatke za obe mreže i ko zna za šta sve, jer mnoge mreže i sajtovi imaju Facebook login opciju.

Svojom nemarnošću, dete je ostavilo otvoren nalog i dovelo sebe u opasnost da za njim za isti kompjuter sedne osoba sa zlim namerama. Ovakvih primera ima svuda i ne samo među maloletnim korisnicima, nego i među odraslima. Deca iz Srbije uglavnom ne koriste VK, to uglavnom čine korisnici iz Rusije i bivših sovjetskih republika, jer je sama mreža na ruskom jeziku. Bez obzira na to, ovakvih primera ima i kod nas, pogotovo kada su u pitanju korisnici Fejsbuka.

Zato pozivam korisnike da se svaki put odloguju, izbrišu istoriju pregledanja i ukoliko je potrebno obrišu sesiju Fejsbuka daljinski, o čemu je već pisano na ovom blogu.

Za znatiželjne: dete sam odjavio sa računara, a istoriju obrisao.

MN

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s