Fejsbuk odlučio da me nervira…

Posted: februar 3, 2013 in Facebook priče, IT - Svet za sebe ili za sve?

Ovaj tekst bilo bi lakše započeti sa: „Dragi Markče Cukerbergče…“ pa dodati nekoliko opaski na račun vlasnika Fejsbuka, ali to je već viđeno. Ne vredi da pišemo prvom čovek kompanije, kad je unapred odlučeno – Fejsbuk će nas nervirati i nervirati, a mi ćemo i dalje uludo trošiti veći deo našeg vremena pred računarom čitajući postove i komentare, lajkujući gluposti i fotografije, a tek ponekad ćemo učiniti nešto korisno na Fejsbuku. Tu našu neograničenu dokolicu, koja sve više postaje patološka i počinje da liči na opsednutost, Fejsbuk je odlučio da još malo iskoristi. To što smo mi korisnici nesposobni da priznamo da smo zavisni od Fejsa i što nam on počinje da biva „pravim životom“, a realni polako nazivamo „away from the keyboard“, Fejsbuk sada koristi da nam nametne još sadržaja. Samo da što duže ostanemo na Fejsu i da smo što duže za računarom.

O čemu se radi?

Radi se o novoj opciji za preporuku stranice. Sigurno ste već primetili da Vam u njuz fidu (vidi lepe moje srpske jezike ukršćene s engleski) izlaze preporuke stranica za koje niste znali. Pojavljuju se neke stranice koje Vas možda čak i ne zanimaju. E to je „nova“ davno planirana Fejsbukova politika: „Sedi tu i fejsuj!“. Fejsbuk Srbija, internet magazin o Fejsbuku, prenosi jedan konkretan i kvalitetan opis nove „opcije“ (a upitno je koliko je to opcija kad korisnik ne može da je ukloni) čiji je autor Damir Petkovski. Prenosimo tekst u celosti:

Više ne morate da kucate nazive stranica u polje za pretragu kako bi ste pronašli stranice koje vas zanimaju, jer novom opcijom stranice koje bi mogle da vas interesuju su vam na dohvat ruke ili bolje rečeno na samo jedan klik od vas. Od ranije na Fejsbuku postoje opcije za preporuku prijatelja ili igrica, a nedavno je dodata i opcija za preporuku fan stranica.

U prvoj koloni sa leve strane u sekciji „Stranice“ sada se nalazi i opcija „Sviđa mi se stranica“. Kada kliknete na nju pojaviće se novi ekran sa prikazom stranica koje su u vezi sa vašim interesovanjima. Fejsbuk odluku o preporukama donosi na osnovu vaših interesovanja navedenih na profilu, poslednjih čekiranja, stranica koje ste već lajkovali itd. Kada mišem stanete na naziv ili sliku stranice možete direktno jednim klikom da lajkujete stranicu ili daklikom na “View Page” odete na tu stranicu kako bi ste detaljnije pogledali njen sadržaj. Na ovaj način, Fejsbuk vam sugeriše da lajkujete stranice koje vas zaista interesuju, ne samo one koje vam preporuče prijatelji ili one koje su popularne„.

Sve u svemu, uvedena je jedna „opcija“ koja po mnogo čemu počinje da nervira veliki broj korisnika. Mnogi od nas ne žele da im se servira ono što nisu tražili. Još kada znamo da Fejsbuk preporuke daje na osnovu naših ranijih aktivnosti i interesovanja, postaje krajnje iritantno koliko se neko drznuo da nas „skenira“, a onda nam još nudi nešto slično, bez da nas je iko išta pitao.

No, ne možemo kriviti Fejsbuk za sve. Veliko pitanje je o čemu smo mislili kad smo otvarali profil i o čemu mislimo kada satima sedimo, bez potrebe, ispred monitora, dok život prolazi pored nas.

Uz puno poštovanje svega dobrog što Fejsbuk donosi i o čemu smo govorili i u drugim tekstovima, moramo da primetimo da je ova nova tzv. opcija poprilično iznervirala urednike ovog bloga. Ovo je samo naše subjektivno mišljenje, a na Vama je da ocenite da li su Vam novotarije Fejsbuka korisne i u skladu sa tim možete da se složite sa nama, a i ne morate.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s