Nekoliko saveta za bezbednost tajmlajna

Posted: januar 28, 2013 in Facebook priče, Savet može biti zlata vredan, Video

Fejsbuk je postigao ono što nije druga socijalna mreža do sada nije, da ima preko jedne milijarde korisnika. Osporavali ga ili ne, broj korisnika Fejsbuka govori o njegovoj rapidnoj ekspanziji koja ima eksponencijalni karakter. Ali kada mreža raste toliko brzo, za očeklivati je da će sve više biti i problema u bezbednosti korisnika. Ako predpostavimo da je broj onih koji imaju problem sa sigurnošću naloga ravan određenom stalnom procentu – konstanta, onda će u apsolutnom broju korisnika i taj broj da raste. Međutim, sve dok nalog samog osnivača Fejsbuka, Marka Zakerberga ili Cukerberga (kako vam drago) nije haknut, administracija Fejsbuka i nije „tako“ revnosno reagovala na tadašnje probleme bezbednosti naloga. U poslednje vreme, administratori Fejsbuka su toliko počeli da se trude, tako da su uvek korak ili dva ispred hakera (ili Fejsbuk još nisu haknuli velemajstori hakerisanja…). I ma koliko se administratori trudili da Vam koliko-toliko sačuvaju privatnost, u koju ni sam osnivač Fejsbuka ne veruje, ipak ste Vi oni koji drže ključeve u svojim rukama. Samo od Vas zavisi šta će biti objavljeno na Fejsbuku i samo od Vas zavisi koliko će se ličnih informacija o Vama pojaviti na Vašem profilu.

Ipak postoje saveti šta bi trebalo učiniti kako biste se podigli bezbednost Vašeg naloga – tajmlajna na viši nivo.

Uključite SSL enkripciju

Fejsbuk Vam omogućuje da uključite SSL konekciju kroz ceo sajt. Da li je SSL uključen možete saznati tako što ćete ispred http://www.facebook… videti https://… umesto http:// i najčešće, zavisno od pretraživača, videćete i prikazan katanac. Ova opcija aktivira se u podešavanjima naloga, odabirom opcije Security, a potom omogućavanjem opcije Secure Browsing.

Naučite kako da prepoznate „scam“ (prevare)

Uh, ovde ima mnogo toga da se kaže. Najlakše bi bilo izneti nekoliko primera. Skamovi su prevare raznih vrsta koje se najčešće završavaju krađom podataka o korisniku, ali nije nužno. Postoji nebrojeno mnogo prevara na Fejsbuku, a korisnici mogu sami da ih prijave. To je veoma važno, da ih sami prijavljujete i pomognete administratorima da prevare nestanu.  Prevare su sve aplikacije tipa: „saznaj ko ti gleda profil“, o čemu smo već govorili. Prevare su i razne stranice sa besplatnim stvarima: FREE Offer (besplatne ponude za ovo ili ono). Vodite računa i koja aplikacija koristite. Zlonamerni tvorci raznih aplikacija i igrica, prikupljaju podatke o korsinicima i prodaju ih.

Odredite jedinstven pasvord

Dugi pasvordi, kombinacija velikih i malih slova,  brojeva i karaktera. To je jedna od najčešćih preporuka za dobar pasvord.  Nije isto kada Vam je pasvord: mojpassword ili MOJnoviPassWord123@. Zanimljivo je koristiti i akronime i/ili slične karaktere. Tako pasvord koji glasi mojalozinka nije isto što i m0jal0zzinka gde ste pri tome umesto slova O, koristili nulu, a umesto koristili zz, da pri tome Vi i dalje podjednako lako pamtite šifru. Akronimi su takođe zgodna rešenja za šifru. Npr. Opslp123, što bi značilo: Ovaj pasvord se lako pamti 123. Mogu to biti razne kombinacije, npr. prva slova reči iz omiljene pesme i brojne druge kombinacije.

Potvrdite broj mobilnog telefona

Naša najtoplija preporuka je da aktivirate svoj broj mobilnog telefona na Fejsbuku tako da Vam na njega stiže verifikacioni kod kada god Vi ili neko drugi pokuša da pristupi Vašem nalogu. Ovom temom ćemo se baviti u nekom od narednih članaka detaljnije, a oni koji žele da se igraju i da probaju opciju, neka provere sami koliko je korisna. Više o načinu aktiviranja, saznajte na našem web sajtu klikom na ovaj link.

Prijavite više e-mail adresa za pristup Fejsbuku

Na žalost, u praksi smo se sreatli sa korisnicima koji ne znaju e-mail na koji su otvorili Fejsbuk nalog. Zato je dobro aktivirati više e-mejl adresa na jednom te istom Fejsbuk nalogu. Tako nikada nećete zapasti u situaciju da izgubite i šifru za e-mejl i Fejsbuk. A i ako Vam neko „provali“ mail sa šifrom za Fejs, Vi možete iskoristiti rezervnu adresu da to sprečite.

Nadamo se da smo Vam otkrili po koji koristan savet, a uskoro ćemo još više pisati na ovu temu.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s