Besplatan SMS podsetnik za vašu OCD

Posted: januar 28, 2013 in IT - Svet za sebe ili za sve?, Razne priče, Savet može biti zlata vredan, Video

Hajde malo da govorimo i na druge teme. Iako se ovaj Blog prvenstveno bavi temom bezbednosti na internetu, pokušaćemo temu da razbijemo još nečim korisnim, ali sa potpuno drugom tematikom. Razvoj interneta, osim problema, donosi i neke benefite – zamislite! Da, moguće je – na internetu možete da pronađete i po nešto dobro ili čak mnogo toga, ako internet posmatrate sa vedrije strane, a tako bi trebalo posmatrati i ostatak realnog života. Ovde želimo da govorimo o Guglovom SMS podsetniku koji mi u našoj organizaciji veoma često koristimo, a potpuno je besplatan.

Za divno čudo ne radi se ni o kakvoj prevari, već o sistemu koji služi kao podsetnik i u tom smislu sadrži šablon koji Vas podseća na mesto, vreme i datum aktivnosti za koju ste podesili podsetnik. Iako može da se koristi kao zgodan lični podsetnik, za personalnu upotrebu, on naročito postaje značajan kada je u pitanju veća grupa ljudi, saradnika, kolega, a prvenstveno ovde mislimo na ljude angažovane u sektoru civilnog društva. Zašto baš na njih? Zato što Gugl omogućuje besplatne e-mail adrese sa domenom vaše organizacije na svojim serverima. To znači da Vi kao član organizacije koji koristi službeni mejl možete otići na http://www.gmail.com uneti Vašu adresu tipa office@vasaorganizacija.rs, uneti pasvord organizacije i pristupiti mejlu koji izgleda potpuno isto kao Gmail.com. Ne verujemo da u ovom trenutku postoje bezbedniji serveri od Guglovih. Ovim i te kako štitite podatke organizacije, ali otvarate i brojne druge mogućnosti Guglovih servisa. Ipak da biste ih koristili, potrebno je malo naprednih podešavanja, malo predznanja.

Prvo morate podesiti vaš mejl na Google Apps for Education. Kada ispoštujete sve korake (a ima ih dosta) i napravite sve mejl adrese za sve kolege i departmane vaše organizacije, kada podesite MX Records i uradite sve što je neophodno, moći ćete da koristite Gmail.com za otvaranje vaše adrese tipa: office@vasaorganizacija.rs. E tada ste u mogućnosti i da koristite SMS podsetnik na način kako je objašnjen u gore prikazanom videu. Idite u podešavanja Kalendara (Settings),  kliknite na Mobile Setup i u predviđeno polje unesite broj mobilnog telefona na koji će Vama da stiže SMS podsetnik. Prvo će Vam stići verifikacioni kod, unesi te ga u predviđeno polje na Mobile Setup stranici i time je Vaš broj mobilnog telefona aktiviran. Zatim pomozite svim Vašim kolegama / članovima organizacije, da to urade na svojim službenim nalozima (onima koji su predhodno kreirani na Google Apps for Education). Sada ste praktično formirali mrežu privatnih telefona koji primaju poruku o istom događaju sa Gugla.

Kako se šalje besplatan SMS?

U tome je kvaka! Ne šalje se, već onog trenutka kada kreirate događaj na Gugl kalendaru i dodate prijatelje ili saradnike koji imaju definisane brojeve mobilnog telefona za prijem SMS podsetnika, sistem sam šalje SMS odmah po kreiranju ili u zadato vreme. Osim toga, ovaj SMS je uvek isti… Taj i taj, pozvao Vas tu i tu, u to i to vreme… Ali, sistem je krajnje praktičan kada treba da obavestite 20 volontera, a ne znate svima brojeve mobilnog. Pri tome ni dinara nećte potrošiti.

Pogledajte pažljivo video koji smo preuzeli sa Jutjuba i otkrijte kako da podešavate SMS podsetnik u Gugl kalendaru. Može nekom od čitalaca stvarno dobro da dođe, a sigurni smo da će koristiti omladinskim organizacijama.

Advertisements
komentari
  1. noviinternet kaže:

    ovo deluje baš privlačno i vrlo je korisno – ili ne treba sekretarica uopšte ili, ako je imate, i njoj olakšavate posao!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s