Ko su internet stokeri (stalkeri)?

Posted: januar 22, 2013 in Facebook priče, Razne priče

„Lovac koji se prikrada…“ objašnjenje koje će ponuditi često neprecizni Gugl prevodilac. U ovom slučaju, po prilično je to dobro preveo, obzirom da u klasičnom rečniku možete pronaći slične prevode:

to stalk – prikradati se/ šunjati se/ kebati/ oholo koračati
stalker – lovac prikradalac/ nabadalac/ dostojanstven koračalac

Sajberstoking predstavlja upotrebu interneta ili drugih elektronskih sredstava kako bi se neko „prikrao“ ili uznemiro pojedinca, grupu ili organizaciju. Sajberstoking je uopšten pojam koji obuhvata niz radnji od lažnih pretnji, preko klevete, praćenja, krađe identiteta, novca, opreme i sl.  pa sve do seksualnih ucena. Velk je broj aktivnosti koje pojedinac u svojoj zloj nameri može da preduzme, a koje bi se u opštem smislu mogle podvesti pod pojam sajberstokinga, a sve zajedno predstavljaju kriminalne radnje. Samim tim, stoking ovog tipa je i kažnjiv po zakonima, po različitim osnovama.

Lambèr Royakkers, profesor etike, definiše sajberstoking na sledeći način: „Stoking je oblik mentalnog napada, u kojem počinilac učestano, neželjeno i poremećeno provaljuje u život žrtve sa kojom on nema odnos (ili je taj odnos izgubio) sa motivima koji direktno ili indirektno vode u afektivnu sferu (ponašanja)“. Odavde se jasno vidi da je stanje svesti i odnosa stokera prema žrtvi, posledica njegovog psihološkog stanja. Motivi za takvo progonjenje mogu biti različiti, kao i tipovi sajberstokinga. Neki od tih tipova su ipak najfrekventniji: proganjanje žena online, proganjanje bivših partnera, poznatih i javnih ličnosti, anonimna proganjanja td.

Facebook Stalker Check

Ovo je aplikacija koja je unela grdnu pometnju kada se prvi put pojavila. Na nju je bilo mnogo pritužbi onih za koje je aplikacije tvrdila da su stokeri, a oni to zapravo i nisu. Stoker Ček je aplikacija koju su mnogi isprobali na Fejsbuku. Percepcija korisnika koji su je isprobali bila je da će im omogućiti da napokon vide ko im gleda profil. Naravno da to nisu mogli da urade iz razloga o kojima smo govorili u predhodnim člancima. Na žalost, usledilo je razočarenje jer je aplikacija ponudila samo listu osoba koje su sa određenim korisnikom imali najviše interakcije. Na vrhu te lestvice bili su oni koji su ostavili najviše komentara, postova, lajkova i sl. na stranici korisnika. Neki od korisnika zahtevali su da vide tačan broj poseta, koliko puta je ko od njihovih prijatelja posetio profil, a da pri tome nisu bili svesni da su oni možda veći „stokeri“ od drugih.

Bilo je mnogo žalbi na ovu aplikaciju. Korisnici su tvrdili da ona izaziva „invaziju“ na njihovu privatnost. Aplikacija je vremenom ugašena pod pritiskom korisnika koji su strahovali za svoju privatnost, tvrdeći da se ona time krši.

I pored pokušaja da se utvrdi ko su u Fejsbuk okruženju sajbestokeri, do danas to nije moguće sa sigurnošću ustanoviti. Zato je savet svim korisnicima interneta da se odgovorno i uljudno ponašaju prema svima, kao što bi to radili i u stvarnom životu, da izbegavaju svaku vrstu sukoba i ne šire krug „prijatelja“ u nedogled, kako bi izbegli potencijalne rizike da im se „zakači“ možda baš neki stoker.

Advertisements
komentari
  1. […] Ko su internet stokeri (stalkeri)? […]

  2. […] Ko su internet stokeri (stalkeri)? […]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s